-----

W dzisiejszym, cywilizowanym świecie, coraz więcej ludzi przekonuje się jak ważne dla zachowania ich dobrego samopoczucia są nieskażone chemicznie, naturalne produkty spożywcze z ekologicznych gospodarstw.

Brak oznak choroby nie jest automatycznie równoznaczny nieistnieniu choroby. Najważniejsze jest, aby nie dopuścić do zaistnienia sytuacji zwanej chorobą. Utrzymanie dobrego samopoczucia powinno być sprawą priorytetową dla każdego człowieka, ponieważ ma ono wartość bezcenną i jego zachowaniu, powinno się poświęcać wiele uwagi.

Niestety - wielu ludzi, znacznie więcej uwagi kieruje w stronę zdrowia swojego psa czy kota niż swojego własnego. Często bywa również tak, że wielu panów bardzo dba o stan techniczny swojego samochodu, całkowicie przy tym nie interesując się stanem własnego organizmu.

Niezwykle ważna jest popularyzacja wszelkich form profilaktyki, rozumianej nie tylko jako utrzymywanie przysłowiowych "rąk i zębów" w czystości, ale także jako dbałość o odpowiednią dietę i jej suplementację . Ludzie źle się odżywiający mają często pełne żołądki, ale puste i głodne komórki, jedzą często za dużo, bo ich organizmy ciągle potrzebują pewnych deficytowych składników. Nasz wrodzony smak nie jest aż tak precyzyjny aby nam podpowiedzieć, że przykładowo potrzebujemy teraz żelaza, czy np. cynku.

Sposób odżywiania się ma wpływ nie tylko na sam układ trawienny ale i na cały organizm a skutki złej diety odczuwają wszystkie organy człowieka. Dieta powinna być pełna i zróżnicowana. Dla zachowania dobrego samopoczucia jest ważne, aby organizm otrzymywał w pożywieniu odpowiednią ilość witamin, minerałów i innych substancji odżywczych.

Czy jest może jakaś jedna i niezawodna recepta na zachowanie tego dobrego samopoczucia?

Czy ktoś zna już tę tajemnicę jak utrzymać dobre samopoczucie i długie życie?

Potrzebna jest niewątpliwie pewna określona wiedza, rozumienie tej wiedzy i konsekwentne stosowanie poznanych zasad w życiu i to od najwcześniejszych lat. Wbrew pozorom jedzenie słodyczy nie jest czymś złym, niektóre z nich są wręcz zdrowe - oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego umiaru. Na przykład czekolada jest zdrowa (szczególnie gorzka czekolada) i można nawet powiedzieć, że potrzebna naszemu organizmowi, zakładając, że na raz zjadamy jedną, czy dwie kostki, a nie od razu całą tabliczkę. Słodycze są bogatym źródłem węglowodanów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szczególnie osoby aktywne fizycznie powinny dbać o zachowanie ich odpowiedniego poziomu w swoim organizmie.

Problemem w kwestii spożywania słodyczy, są pewne połączenia węglowodanów i tłuszczy, dlatego też powinniśmy unikać nadmiernego spożycia pewnego rodzaju ciast a w szczególności tortów, w których znajdują się różnego rodzaju kremy. Są to po prostu bomby kaloryczne, stanowiące zwykle połączenie cukru i jajek, co poza kaloriami stanowi również bazę cholesterolową. Oczywiście są dwa rodzaje cholesterolu. Nie wnikając w szczegóły medyczne można wyróżnić cholesterol "zły"- LDL i "dobry" - HDL, przy czym kremy w tortach z pewnością są źródłem tego złego cholesterolu.