-----

Spytamy jaka jest ta najwłaściwsza dieta.


Dieta indywidualna

Specjaliści do spraw żywienia odpowiadają, że powinna w pełni zaspokajać potrzeby żywieniowe osoby, która ją stosuje. Oznacza to, że dieta osoby prowadzącej siedzący tryb życia powinna być mniej kaloryczna i zawierać mniej białka, niż dieta osoby, która pracuje fizycznie. Właściwa dieta powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich składników pokarmowych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów.


Moda na diety

Stosowanie diet odchudzających stało się w dzisiejszych czasach bardzo modne, szczególnie wśród kobiet, które dążą do wykreowanego przez domy mody, wizerunku idealnej sylwetki. Modelki są najczęściej bardzo chude i wysokie. Jeśli kobieta, czy dziewczyna nie wygląda jak one, to pojawia się problem z samooceną, który może prowadzić np. do depresji. Można by rzec, że odchudzanie staje się, obok otyłości, chorobą cywilizacyjną dzisiejszych czasów a nieprofesjonalnie prowadzone, może powodować zaburzenia i choroby, jak np. anoreksja.

Jeśli zamierzasz rozpocząć kurację odchudzającą, zacznij od zgłębienia wszelkich podstawowych informacji o dietach, najpierw naucz się, jak się odchudzać aby twoje podejście było dojrzałe i odpowiedzialne a efekty - w pełni zadowalające. Dowiesz się też, jak zapobiec częstemu efektowi jo-jo.

Tłuszcze można podzielić na dwie główne kategorie : tłuszcze złe i dobre. Złe tłuszcze to te, które przyczyniają się do otyłości, miażdżycy i podwyższają cholesterol; natomiast tłuszcze, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, to kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Kwasy omega zalicza się do nienasyconych, niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć. W organizmie powinna być zachowana równowaga pomiędzy kwasami omega-3 a kwasami omega-6 i jej brak oznacza zaburzenie przemiany materii na poziomie komórkowych i może prowadzić do zakłóceń pracy serca i sprzyjać tworzeniu komórek rakowych. Kwasy omega-6 łatwo dostarczyć do organizmu w codziennej diecie i zazwyczaj są one na wskazanym poziomie. Kwasy omega-6 znajdziemy między innymi w oleju sojowym i kukurydzianym oraz potrawach smażonych na głębokim tłuszczu.

Nasz organizm potrzebuje ograniczonej ilości tych kwasów i racjonalne, zdrowe odżywianie pozwala dostarczyć ich w odpowiedniej ilości. Natomiast kwasów omega-3 często brakuje. Aby zapewnić organizmowi odpowiedni poziom kwasów omega-3, należy często spożywać mięso z ryb morskich, zwłaszcza łososia, makreli, sardynek i tuńczyka (przynajmniej dwa razy w tygodniu w ilości ok. 20 dekagramów), ich źródłem są też migdały, orzechy włoskie, oraz oleje: lniany, arachidowy i rzepakowy. Można je również dostarczyć w postaci kapsułek dostępnych w aptekach.